Pomaly pečený ázijský bravčový bôčik

POTREBUJEME:

  • FAJNY ázijský bôčik
  • solamyl
  • vlašské orechy (dozdobenie)
  • sezam (dozdobenie)
  • ryža (príloha)

1. Bôčik vyberieme z marinády očistíme od Sečuánskeho korenia a marinádu precedíme cez hrubšie sitko do malej panvičky.

2. Do pekáča na pečenie vložíme papier na pečenie a nalejeme asi 1cm vlažnej vody. Uložíme marinovaný bôčik KOŽOU DOLE. Pekáč prikryjeme pokrievkou, alebo dobre zabalíme alobalom.

3. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 120°C a pomaly pečieme 2,5 -3 hodiny v závislosti od hrúbky bôčika. Pri pomalom pečení sa nám tuk nevypečie, ale sa popustí, zjemní a dodá chuť.

4. Kým je bôčik v rúre odoberieme časť marinády ( 100 -150ml)  do malej misky a budeme ňou potierať bôčik pri finálnom zapekaní.

5. Zo zvyšnej časti marinády čo nám ostala v panvičke si pripravíme omáčku. Rozpustíme si 2 KL solamylu v troche vlažnej vody. Zmes v panvičke zohreje po bod varu a pridáme rozmiešaný solamyl. Necháme prevrieť za stáleho miešania a odstavíme. Omáčka sa zahustí a bude mať krémovú konzistenciu.

6. Skontrolujeme špilkou bôčik v pekáči. Ak je už mäkký vyberieme ho na denko a narežeme na pravidelné kocky po vyznačených rezoch v koži mäsa. Rúru vyhrejeme na 200°C. Pravidelne narezaný bôčik poukladáme späť do pekáča. Kocky mäsa ukladáme vedľa seba už KOŽOU NAHOR a potrieme marinádou kožu aj boky mäsa. Odkrytý pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 25 -30 min. Počas pečenia ešte 2x potrieme mäso marinádou.

7. Po upečení môžeme servírovať. Omáčku si krátko prihrejeme, upečený bôčik položíme na tanier, malou naberačkou, alebo lyžicou prelejeme cez kožu prihriatu omáčku. Môžeme posypať rozdrvenými Vlašskými orechmi a sezamovými semienkami.

8. Podávame s ryžou. Ryžu môžeme počas varenia ochutiť narezaným zázvorom, troškou ryžového octu, alebo kurkumou ako ozdobu môžete použiť aj pár lístkov koriandru.

 

Dobrú chuť.